Yükleniyor...

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)

Anasayfa Kurumsal Bilgi Bankası Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)
12 Ocak 2022, 19:34 0 Yorum 307 Okuma

11  Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı tebliğ ile Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. E-Ticaret sitelerinin hepsinin kayıt yaptırmasını zorunlu hale getirmişlerdir.

Bu tebliği 6563 sayılı kanunun ilgili 11. ve 16.  maddelerine dayanılarak çıkartılmış olup,  bildirim sürelerine uyulmaması halinde bu  tebliğde olmamasına karşılık ilgili kanunda 5.000 TL den başlayıp 20.000 TL ye varan idari para cezaları kesilir denilmektedir. 

ETBİS’in başlıca amacı internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak ve daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamaktır.

Bu kapsamda, ETBİS’e kayıt olabilmek için şahıs şirketi olmanız yeterli değildir. MERSİS numarası alabilmek için faaliyet gösterdiğiniz ilin Ticaret Odası’na kayıt olmanız gerekmektedir. Ayrıca PTT şubelerinden e-devlet kapısı ile giriş yapıldığından dolayı e-devlet şifresi ve KEP (kayıtlı e-posta adresi) almanız gerekmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında www.eticaret.gov.tr adresine girerek ETBİS giriş butonuna tıklayıp, adım adım kayıt oluşturabilirsiniz. Kayıt esnasında sizden istenecek bilgiler ;

  1. Genel (İşletme Unvanı, Vergi No)
  2. Mal ve Hizmet Türleri (Faaliyet gösterdiğiniz sektör)
  3. Ticaret Türü (B2B, B2C, vb.)
  4. KEP Adresi
  5. Anlaşmalı Ödeme Aracılık Kuruluşu Bildirimi (İyzico vb.)
  6. Anlaşmalı Kargo Firması Bildirimi (Yurtiçi Kargo vb.)
  7. Altyapı Sağlayıcı Bildirimi (Site Yapıcı E-ticaret, Açık Kaynak vb.)
  8. Yurtdışı Banka ile Çalışıyorsanız Banka Adı
  9. Veritabanı Lokasyonu (Örneğin; Türkiye / İstanbul)
  10. Depolar ve Üretim Yerlerinin Bildirimi

Okuyucu Yorumları

0 Yorum