Yükleniyor...

Pazaryeri ve E-Fatura Entegratörleri

Anasayfa Kurumsal Bilgi Bankası Pazaryeri ve E-Fatura Entegratörleri
19 Ocak 2022, 16:49 0 Yorum 576 Okuma

Son zamanlarda; siteme n11, trendyol, hepsiburada vb. pazaryerlerini entegre edebiliyoruz mu? E-fatura nasıl oluyor? gibi sorular ile sık karşılaşıyoruz. Bu yazımız bu tür sorularınıza cevap verecektir.

Öncelikle belirtmeliyim ki entegrasyonlar sadece işinizi kolaylaştıracak sistemlerin bütünleşmesini sağlayan çalışmalardır. Kontrol yine sizde olacak ve en az yine bir yerden (kullanıcı adı ve şifre ile gireceğiniz ara yüz) bu kontrolleri sağlamanız gerekecektir.

Burada konuyu ikiye ayıralım. 1- Pazaryerleri entegrasyonları 2- E-fatura entegrasyonları. İki konu birbirinden farklıdır ama ilişkilidir.

1- Pazaryerleri entegrasyonları ;

Pazaryerleri entegrasyonları ise iki farklı grupta toplanabilir. A-Entegratör firması merkezli yönetim. B-Kendi web sitem merkezli yönetim.

A-Entegratör firması merkezli yönetim ; Entegrasyon hizmetini sağlayan firmalar size bir panel vereceklerdir ve sizden tüm pazaryerlerinin bu panele bağlamanızı isteyeceklerdir. Aynı şekilde kendinize ait web sitesini de altyapı sorunu olmadığı taktirde bağlamanızı sağlayacaklardır. Entegratör firmasına ait panelden pazaryerleri ve web sitenizdeki tüm ürünlerinizi yönetebilirsiniz.

B-Kendi web sitem merkezli yönetim ; Entegrasyon hizmeti sağlayan firmalar bu durumda ise size sitenize yazılımcınız tarafından kurulacak modülleri sunarlar. Bu modül sitenize kurulduğunda, tüm ürünlerinizi kendi sitenizden yönetirken eş zamanlı olarak ta yine size ait olan sitenizin panelinden pazaryerlerinde ki ürünlerinizi de yönetebileceksiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken, hayati öneme sahip konu ise, size sürekli güncelleme sunan firmaları tercih etmenizdir. Bir seferlik satış yapan firmalara çok ödeyip sonra kullanılamaz bir entegrasyon ile karşı karşıya kalmayın. Yıllık ödeme ile hizmet sunan firmalar hem daha ucuz olacak hem de güncelleme yapmak zorunda kalacaklardır, aksi halde ödeme yapmazsınız.

Peki güncelleme neden bu kadar önemlidir? Pazaryerleri sürekli kendilerini yenilemekte ve altyapıları ile ilgili değişiklik yapmaktadırlar. Yaptıkları bu sürekli değişimler sonrasında ise bu entegratörlerin yenilenip güncellenmesi gerekmektedir. Güncellemesi yapılmayan entegrasyon sistemleri ya çalışmayacak yada sorunlu veya eksik çalışacaktır.

 

2- E-fatura entegrasyonları ; Kullandığınız size hem ön muhasebe hem de e-fatura kesme imkanı sağlayan firmaların içine sitenizi ve pazaryerlerini bağlarsanız, gelen siparişler otomatik olarak bu platforma aktarılacaktır ve size buradan e-fatura kesme imkanı sağlayacaktır. E-fatura entegrasyonunun temel mantığı budur.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, bu muhasebe programlarının çoğunluğu ürünlerinizi yönetmek için değil, gelen siparişleri tamamlayıp, faturalandırmak, stokları takip etmek ve ön muhasebeyi tutmak için tasarlanmıştır. Ayrıca bu firmalar zaman ile pazaryerleri ve siteleriniz için eşleştirme özelliklerini de geliştirmektedirler.

Sonuç olarak sistemleri bütünleştirirler ancak her şeyi değil!

Örneğin çok güzel bir kampanya hazırladınız ve bir ajansa resim düzenlettiniz ya da kendiniz yaptınız. Bu resim sizin sitenize eklenmeli ve ilgili ürüne veya reklam kampanyasına link verilmeli yani ilgili düzenlemeler yapılmalı. Bu durumda kendi web sitenizin paneline girmek zorundasınız. Zaten mülkü size ait olan bir sitenin panelini kullanmamak bu paneli başka bir sisteme para vererek bağlamak, size ait bir arabayı kullanmayıp, bisiklet kiralamaya benzer. Bu sistemler site yönetmezler ürün yönetimi yapmanızı sağlarlar.

Bizce başkalarına ait olan alanları (pazaryerleri), başkalarının panellerinde yönetebilirsiniz. Ancak size ait olan bir alanı (kendi siteniz) başkalarının panellerinde yönetemezsiniz. Çünkü bu alanlar ürün yönetimlerine izin verirler site yönetimi farklı bir konudur. Pazaryerini ise tabi ki istediğiniz yerden yönetebilirsiniz, çünkü pazaryerinde size sadece ürün yönetim hakkı verilmektedir, web sitelerini siz yönetmiyorsunuz.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum