Yükleniyor...

Ücretsiz Web Siteler

Anasayfa Kurumsal Bilgi Bankası Ücretsiz Web Siteler
11 Şubat 2021, 22:36 0 Yorum 271 Okuma

Bir web sitesi üç ana unsurdan oluşmaktadır. Bunlar sırası ile domain yani alan adınız, sitemi.com gibi. Diğeri hostinginiz yani dosyalarınızın bulunacağı yer ve bir diğeri ise script yani web sitenizin dosyalarıdır. Bunun dışında örneğin e-ticaret sitesi yaptırıyorsanız sertifika ve sabit ip ile kredi kartı ve benzeri modüllerde gerekecektir.

Ücretsiz web sitelerinde bu üç unsurun üçünü de size bedava sunmamaktadırlar. Yani ; hosting ücretsiz sunulur ise alan adı almanız gerekecek, alan adı ücretsiz sunulur ise ki bu durumda alan adınız bir subdomain olacaktır. Yani sitenizinadı.morsis.net gibi. Ya da her ikisini de ücretsiz sunanlar ise sitenizin sağında solunda vb. yerlerinde reklamlar çıkaracaklardır. Site dosyaları ise zaten iki durumda da bedava olarak otomatik önünüze sunulur.

Google optimizasyonu, Google da üst sırlarda çıkmanın yollarının arandığı günümüzde bu tür ücretsiz sitelerin optimizasyonu oldukça güçtür. Ayrıca müşterilerinize yada ziyaretçilerinize de hoş bir sunum olmayacaktır. İçerik vb. çalışmalara çok emek vereceksiniz, kendinize ait bir domin-hosting-script üçlüsü ile ziyaret edilebilir bir siteyi önermekteyiz. Nitekim bu tür ücretsiz siteler bir süre sonra kapanarak yada reklam atarak emeğinizin boşa gitmesine sebep olabilirler.

Hosting bir arsa, domain ise o arsanın adresi, site dosyaları ise o arsaya yapılan bina, içerik yönetimi ise sizin o binanın içini dayayıp döşemeniz olarak örneklememiz çok ta yanlış olmaz. Bu durumda düşünün size sunulan ücretsiz arsa ne denli büyük ve zemini nasıl ? Arsa adresi domain gerçek mi yoksa sub domain mi? Yada 1 yıllığına ücretsiz 2. Yıl fiyatı ne kadar? Binayı hiç sormuyorum, nasıl yapıldı ? Sonuç hepsini aldınız içeriği düzenliyeceksiniz fakat aldığınız eşyalar odalara olmuyor. Hepsi oldu diyelim evineze gelen ziyaretçilerin önüne sürekli anlamsız tabelalar ile reklam yapılıyor ! Durumu iyi değerlendirmek gerekiyor.

Son zamanlarda revaçta olan ve önemi giderek artan dijital pazarlama eğitimlerini heryerde görür olduk. Bu eğitimlerin eğitimcilerine bağlı olarak içerik ve kalitesi değişmektedir. Dijital dendiği zaman artık internete bağlı olduğunuz bir oyun yada harita yada bir uygulama yada telefonunuza indirdiğiniz araçlar olmak üzere okadar geniş bir ağdan bahsediyoruz ki sosyal mecralar yada Google, youtube den hiç bahsetmeyelim. Evet bu dijital dünyayı yakalayan x kuşak, gelişimine tanıklık eden y kuşak yada içine doğan z kuşak sürekli internete bir yerlerden bağlı ve bu yüzden nitelikli pazarlamanın artık dijital platformlarda olduğunu herkes kabul etmektedir. Biz dijital pazarlama eğitimlerinin bazılarında yazılım konusunda yapılan bir hatadan bahsetmek istiyoruz.

Dijital pazarlama eğitimlerinin sizlere bir maaliyeti var fakat bir internet sitesi sahibi olarak dijital pazara girmek isterseniz bunun bir maaliyeti olmadan dijital pazarlama eğitimi sonrasında hemen bir bedava site yapabilirsiniz denmektedir. Evet yapabilirsiniz. Domaini alın, hostingi alın, c panelden wordpress başta olmak üzere joomla vb bir çok ücretsiz AÇIK KAYNAK yazılımı kurabilirsiniz. Hatta işi biraz daha ileri götürerek 49$ civarı bir fiyat ile temaforest gibi sitelerden tema satın alıp ücretsiz yazılımınızın entegre ederek 300-500$ dan satabilirsiniz bile, tabi biraz teknik İngilizce bir hayli de zamana ihtiyacınız olacaktır. Örnek olarak dünya genelinde en çok kullanılan wordpress yazılımını ele alalım. Açık kaynak olan bu yazılımı bazı ajanslar başta olmak üzere, bireysel olarak kullananların sayısı da oldukça fazladır. Sadece bir web site değil bir çok eklentisi, modülleri ile birçok özelliğe (ücretli-ücretsiz) de sahip bir yapıdır bu yüzdendir ki admin paneli karışık sürekli güncellemeler isteyen ve warez eklentiler ile çökmeler ve hataların sürekli yaşandığı bir yapıya da sahiptir.(Profesyonel çalışmalar hariç)Bir süre sonrada olmuyor denilerek bırakılan hayallerin suya düştüğü bir yapı olabiliyor malesef... Tabi internet camiası sadece faydalı şeyler ile uğraşmaz, botlar ile yada bizzat kendilerine hacer diyen arkadaşlar oturur site çökertirler. İndex sayfasına da kendi reklamını koyarlar yada hiç hoşunuza gitmeyecek markamıza zarar verecek yazı resim veya videolar koyabilirler. İşte bu botlar ve kendilerine hacer diyen kişiler için yapısı ortada ve açık kaynak olan siteler çok caziptir. Daha az uğraş ile daha fazla verim alırlar. Dünya genelinde 5 milyar bot wordpress sitelere toplu saldırılar yapmaktadır. Saldırılardan dolayı bazı sunucularda load yükselmeleri olmaktadır. Anlık 2.000 üzeri wordpress siteye günlük 300.000 farklı ip adresinden admin yönetim dosyasına şifre denemesi yapabilmektedir.

Tabi wordpress güvenlik açığı en önemlisi ama birkaç maddeye daha yer verelim ;

*İçerik sayfalarına numaralandırılmış kalıcı bağlantılar verir ve çoğu kullanıcı bunu kategorisel ve anlamlı URL adreslerine dönüştürmenin farkında bile değildir. *Son kullanıcıya herhangi bir destek hizmeti sunmuyor. Bol bol form sayfalarında bilgi arayacaksınız.

*Eklentileri daha çok amatör kullanım içindir ve profesyonel geliştiricilerin ihtiyacını gidermez. Ama çeşitlilik fazladır ancak ; standart olmayan eklenti kodlarını inceleyip anlamak  zaman israfına neden olabilir.

*Doğru eklentiyi bulmak bazen çok fazla zamanınızı alabilir. Yıllarca güncellenmediğini ve herhangi bir destek verilmediğine de şahit olabilirsiniz.  Tam da doğru eklentiyi bulduğunuzu düşündüğünüzde eklentinin sitenin diğer fonksiyonlarına bağlı olarak sitenin aniden istenildiği gibi çalışmamasına, sitenin normal işleyişini olumsuz etkilemeye ve hatta tarayıcı uyumsuzluklarının oluşmasına da neden olabilir.

*Eski sürümlerine uyumluluk sağlar. Bu iyi bir özellik gibi gözükse de programlandığı dil olan PHP7 nin ekstra getirdiği özelliklerinin kullanılmasını kısıtlamıştır. İlerleyen zamanlarda bu çok daha önemli olacaktır.

*Kod satırı yüksek bir tema ve çok sayıda eklenti kullanıyorsanız yüksek bellek ve CPU kaynağına gereksinim duyduğuna kısa sürede şahit olursunuz. Bu noktada önbellek (cache) eklentisi veya web sunucu önbelleklemesi kullanma zorunluluğu ortaya çıkar. Bu gibi konular ücretsiz yazılımın dez avantajlarından bir kaç tanedir.

Peki dijital pazar eğitimlerinin hangilerin de bu gerçekler anlatılıyor. Tabiki çok büyük üstadlar var ben bir grup için konuşacağım, "sen eğitimi al nasıl bedava site kuracağınızı bile öğretiyoruz " diyerek bu eğitimi satan arkadaşlaradır sözümüz. Arkadaşlar eğitim her zaman insanlara birşeyler katar az yada çok öğrenmek her zaman güzeldir. Fakat hayatta insanların farkında olmayarak tükettikleri en önemli şey nedir? ZAMAN dır. Sürekli tüketiriz, biliriz ama bile bile mecburen tüketiriz. İnsanlara tüm gerçeği ile anlatmak lazım ücretsiz yazılımların nasıl başarılı olacağı yada eksik yanlarını artılarını eksilerini... Evet başarılı da olabilirsiniz ücretsiz yazılımlar ile ama ya para ve emek yine harcamak gerekecektir. Tabi zamana neden olacak bu emeğin karşılığı her zaman zafer olmuyor, bunu bilerek temkinli olmakta fayda vardır.

Bizde sitemizden wordpress ve joomla yapılı temalara sahip internet siteleri satıyorduk. Ama hiçbir müşterimize kurmadık. Kendi geliştirdiğimiz açık kaynak olmayan özel yazılımları hep önerdik ve ikna ettik. Bugün itibari ile de tamamen satıştan kaldırılmıştır.

Nasıl bir pazarlama için dijital pazarlama uzmanına ihtiyaç varsa, web siteleri içinde yazılım uzmanına ihtiyacınız olacaktır. Pazarlama uzmanı olmadan yapacağınız pazarlama faaliyeti ne kadar amatör olacak ise, yazılım uzmanı olmadan yapacağınız web siteleri de okadar amatör olacaktır.

Tabiki her konuda uzman olmanın önü herkese açıktır. Aksini söylemek cehalet olur.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum